Vragen? 036 - 529 05 75

Thanatopraxie

Thanatopraxie is een lichte vorm van balsemen. Sinds januari 2010 is thanatopraxie in Nederland wettelijk toegestaan. U kunt het lichaam van de overledene met thanatopraxie tijdelijk conserveren. Hierdoor hoeft u bij de opbaring geen gebruik meer te maken van een koeling. Voor nabestaanden is dit vaak fijner, omdat de overledene er meer kleur van krijgt.  U kunt in onze webshop terecht voor alle materialen en vloeistoffen.

Productcategorieën

Als u thanatopraxie toepast krijgt de overledene voor een aantal dagen weer de natuurlijke kleur.   U vervangt het bloed van de overledene door een conserverende vloeistof. De dosering van de vloeistof is zodanig dat het ontbindingsproces ongeveer tien dagen wordt vertraagd. Onze thanatopraxievloeistoffen voldoen aan de eisen uit de Nederlandse wet. Daardoor kunt u de overledene niet permanent balsemen, omdat dat alleen is toegestaan voor leden van het Koninklijk huis. In speciale gevallen kunt u de minister vragen om toestemming te geven voor een permanente balseming.

 Als uitvaartverzorger zal u nog wel eens de vraag krijgen van nabestaanden wat het verschil is tussen balsemen en thanatopraxie. Als u naar de behandeling kijkt dan is er eigenlijk weinig verschil. Het is vooral de samenstelling van de vloeistof die verschilt. Uiteraard is de werking wel essentieel anders, want bij balseming stopt u het ontbindingsproces in principe voor altijd.

Behandeling met thanatopraxie

U maakt een opening in het lichaam van de overledene om in de slagader te komen. Via deze ader brengt u de vloeistof in terwijl u een andere ader gebruikt om het bloed af te voeren. Voor het afvoeren van het bloed kunt u gebruik maken van onze bokalen en slangen. Zorg er altijd voor dat u gebruik maakt van persoonlijke bescherming als u een thanatopraxiebehandeling uitvoert.

Tip: zorg dat u altijd veilig en hygiënisch werkt tijdens een thanatopraxie behandeling.

De hoeveelheid vloeistof die u nodig heeft voor een behandeling verschilt per overledene. U zal meer vloeistof nodig hebben bij een corpulente overledene dan bij een lichte overledene. U kunt er vanuit gaan dat u vijf tot tien liter vloeistof gebruikt per behandeling.

Materialen voor thanatopraxie

In ons assortiment instrumentarium voor thanatopraxie vindt u alle materialen die u nodig heeft.

Wij hebben verschillende pompen waarmee u vloeistoffen kunt inbrengen en bloed kunt afvoeren. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van onze Pomp single unit en Pomp twin unit . U koopt bij ons altijd pompen van de hoogste kwaliteit.

U vindt bij ons ook de voor thanatopraxie benodigde trocar-instrumenten. We hebben zowel stompe trocarpunten als een scherpe trocarpunten. De aderspatel Mc Donald is gemaakt van RVS.

Wilt u meer informatie over welke materialen en vloeistoffen u het beste kunt gebruiken voor thanatopraxie? Bel ons op de telefoonnummers 036 52 90 575 (Almere) en 0416 692 203 (Veen), stuur ons een e-mail naar info@hesselmansvanwillegen.nl of gebruik het online contactformulier. We horen graag van u.